Home 5 Spraakuhloos Onbeperkt

Spraakuhloos Onbeperkt

Samen met Gemeente Rotterdam en onze Chery Salinas organiseren we dit jaar voor het eerst: Spraakuhloos Onbeperkt.

VOLGENDE EDITIE

24 juni t/m 29 juli 2024

ZOMERTRAJECT (24 juni t/m 29 juli)

WAT?
6 wekelijkse Spoken Word workshops + 1 eindpresentatie
met focus op mentaal en emotioneel welzijn, expressie en empowerment

WAAR?
Rolstoeltoegankelijke locatie (lift aanwezig, liftdeur 90cm breed)

Kunstinstituut Melly (auditorium, 1e verdieping)
Witte de Withstraat 50
3012 BR  Rotterdam

WANNEER?
Workshops: Elke maandagavond van 24 juni t/m 29 juli
Tijd: 17:30u – 19:30u

Eindpresentatie: zaterdag 3 augustus
Tijd: 20:00u – 22:00u

WIE?
Mensen met een (onzichtbare) fysieke en/of mentale beperking en/of chronische aandoening, vanaf 16 jaar. 
Gratis deelname, max. 10 deelnemers in totaal
Ondersteuners zijn welkom
Geen ervaring in Spoken Word nodig

In een wereld die draait om prikkels en presteren blijft er veel onzichtbaar.
Vooral wanneer je een onzichtbare beperking hebt, of je door je beperking niet gezien voelt. 
Vooral wanneer het fysieke het mentale overstijgt, of wanneer het mentale fysiek wordt.
Hoe kom je tot jezelf in de ruis van al het maken?
Hoe kom je tot leven; hoe kom je samen?

Heb jij een zichtbare of onzichtbare beperking? En heb je interesse in schrijven, of wil je leren performen?

In deze workshops ga je onder begeleiding van Chery Salinas en verschillende gastdocenten de relatie tussen lichaam, identiteit en maatschappij onderzoeken.
Laat je meenemen in een gesprek over zelfliefde, verwachtingen, zoektochten en schatgraven, wanneer we Spoken Word als tool voor mentale gezondheid inzetten.

FAQ

Voor wie zijn de Spraakuhloos Onbeperkt workshops bedoeld?
Deze workshops zijn bedoeld voor mensen met zichtbare en/of onzichtbare beperkingen vanaf 16 jaar, die geïnteresseerd zijn in het uiten van zichzelf door middel van Spoken Word. Ervaring in Spoken Word is hierbij niet nodig, maar het mag natuurlijk wel.
Wat bedoelen jullie met zichtbare en/of onzichtbare beperkingen?
Met zichtbare beperkingen bedoelen we fysieke beperkingen die voor anderen duidelijk zichtbaar zijn, zoals het gebruik van een rolstoel, krukken, of andere mobiliteitshulpmiddelen. Dit kunnen ook beperkingen zijn zoals gehoor- of zichtverlies.

Onzichtbare beperkingen zijn beperkingen die niet direct zichtbaar zijn voor anderen. Dit kunnen bijvoorbeeld chronische ziektes (bijv. diabetes, POTS, fibromyalgie), psychische aandoeningen (bijv. depressie, angststoornissen, PTSS), leerstoornissen (bijv. dyslexie), of neurodiverse condities (zoals autisme of ADHD) zijn. Hoewel deze beperkingen niet altijd aan de buitenkant te zien zijn, kunnen ze een grote invloed hebben op het dagelijks leven van een persoon.

In onze workshops streven we naar een inclusieve omgeving waarin iedereen, ongeacht de aard van hun beperking, zich welkom en ondersteund voelt. We houden zo veel mogelijk rekening met de diverse behoeften van al onze deelnemers om een veilige en toegankelijke ruimte te creëren voor creatieve expressie.

Moet ik mijn beperking kenbaar maken bij inschrijving?
Je hoeft niet aan te geven wat je beperking is. Bij het aanmeldformulier gaan we je wel vragen of je specifieke toegankelijkheid behoeften hebt, en welke dit eventueel zijn. Het is voor ons handig om dit over jou te weten, zodat we ervoor kunnen zorgen dat de workshop zo toegankelijk mogelijk voor je is.
Hoe toegankelijk zijn de workshops?
De locaties zijn rolstoeltoegankelijk en we bieden ondersteuning voor verschillende behoeften. Laat ons weten welke specifieke aanpassingen je nodig hebt, zodat we je zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.

Daarnaast is er voor deze workshops speciaal digitaal lesmateriaal ontwikkeld, dat je in verschillende formats kunt ontvangen. Dit is bijvoorbeeld handig als je fysiek niet kunt schrijven en een digitaal document nodig hebt, wanneer je een visuele beperking hebt en afhankelijk bent van tekst-naar-spraak, of wanneer je i.v.m. concentratieproblemen nog even de lesstof terug wilt kijken.
Er is helaas geen tolk Nederlandse Gebarentaal of schrijftolk aanwezig. Deze mag je wel zelf meenemen vanuit bijv. een UWV regeling.

Kan ik mijn ondersteuner meenemen?
Ja, je mag een ondersteuner meenemen als dat voor jou prettig is. Geef dit wel even van tevoren aan zodat we er rekening mee kunnen houden.
Zijn er kosten verbonden aan deelname?
Nee, er zijn geen kosten verbonden aan deelname.
Kan ik me inschrijven voor een enkele workshop, of moet ik de hele reeks volgen?
In principe is het de bedoeling dat je als deelnemer een hele reeks volgt. De lessen zijn zo opgebouwd dat je wekelijks verder uitbreidt op lesmateriaal en schrijfopdrachten. Je kan wel wat later in de reeks aansluiten, maar liever niet later dan week 3 (voor het zomertraject is dat 8 juli 2024).
Hoe kan ik me inschrijven?
Je kunt je inschrijven via onze website. Vul hierboven het aanmeldformulier in. Als je hulp nodig hebt bij de inschrijving, neem dan contact met ons op via chery@spraakuhloos.com
Ik kan niet op eigen initiatief naar de workshop locatie reizen. Kunnen jullie zorgen voor vervoer op maat?
Indien je vervoer op maat nodig hebt, neem dan (tijdig) contact met ons op. Wij gaan kijken wat we voor je kunnen regelen.
Hierbij kunnen we – i.v.m. derde partijen – geen garanties geven.
Komen er nog meer trajecten aan?
Ja, van eind oktober tot halverwege december hebben we de laatste reeks workshops van 2024 (najaarstraject). De specifieke data van dit traject wordt binnenkort bekendgemaakt.

Begin 2025 hebben we nog een vervolgtraject voor oud-deelnemers en artiesten die al ervaring hebben.