Home 5 Workshops

Workshops

Spraakuhloos is ooit begonnen als open podium voor woordkunst en nog steeds vinden wij dat podium aanbieden aan nieuw talent nog even belangrijk. Gemiddeld 3 keer per jaar zetten wij een microfoon neer speciaal voor jou. En al jaren komen de mooiste talenten langs.

VOLGENDE EDITIE

2024

Workshops

Of het nu gaat om ontdekken, ontwikkelen of professionaliseren: Spraakuhloos faciliteert diverse workshops op eigen evenementen en voor verschillende organisaties in en rondom Rotterdam. Het uitgangspunt van de workshops is als eerst spoken word, maar dankzij een groot netwerk en een passie voor kunst, verzorgen we regelmatig ook fotografie-, rap-, beatbox-, dj-workshops. 

Spoken word workshop

Een spoken word workshop kan uit diverse elementen bestaan. Het is belangrijk om te weten wat de kennis is over spoken word, waarom de workshop wordt gegeven en wat het uiteindelijke doel is van de workshop. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Voor mensen die

  • Kennis willen maken met spoken word
  • Op een nieuwe manier met taal om willen gaan
  • Zich door middel van spoken word willen leren uiten
  • Hun spoken word skills willen verbeteren

Spoken word masterclass

Ook zijn er workshops specifiek gericht op artiesten met podiumervaring en graag hun performance en/of teksten willen verdiepen, verbreden of verbeteren. Voor deze artiesten verzorgen we een keer per jaar (tijdens Tell ‘em) een masterclass door een ervaren (inter)nationaal bekende spoken word artiest/dichter. 

Level UP!

We noemen het liever geen schrijverskamp, maar dat is het eigenlijk wel. Level UP! is een lang weekend weg met woordkunstenaars in de breedste zin van het woord. Tijdens Level UP! kwamen artiesten samen, werden alle creatieve grenzen losgelaten en nieuwe stukken geschreven. 

Level UP! is een plek waar artiesten vrij zijn van externe druk, waar schrijven op de eerste plek staat en het vinden van een rustmoment in een wereld die constant letters, woorden en zinnen verwacht. Het creatieproces en voor sommigen het herontdekken van hun creatieve proces staat centraal tijdens dit weekend. 

Pilot 

In 2020 hebben we een pilot van Level UP! gedraaid. Er waren artiesten die al jaren samenwerkten, bevriend waren. Maar er waren ook artiesten die vrijwel alleen artiesten herkende, omdat ze eens samen on stage hebben gestaan. 

Omdat we het belangrijk vonden dat de groep niet verdeeld werd in kleine ons-kent-ons groepjes trapten we het weekend af met een ijsbreker-workshop van Kevin Groen. De artiesten werden op een zeer persoonlijk niveau door hem uitgedaagd waar direct persoonlijke verbintenissen ontstonden. 

Het hele weekend hebben alle artiesten het onderste uit kannen gehaald waarvan ze niet eens wist dat ze die hadden. De groep werd het hele weekend creatief begeleid door rapper/spoken word artiest Manu van Kersbergen. 

Eindproduct

Tijdens Level UP!, hebben artiesten ter plekke een stuk geschreven, een demo opgenomen met Jermaine Berkhoudt van EetieEet SD, wat ze vervolgens presenteerden aan de groep. Met die ideeën zijn de artiesten na Level UP! een professionele studio ingedoken en hebben ze hun geschreven stukken opgenomen. Deze opnames worden gebundeld tot Binnenste Buiten, een spoken word album van Spraakuhloos, wat op 3 juni 2022 wordt uitgebracht op Tell ‘em festival. 

Level UP! Is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam Sterker door Jongeren.